Thursday, 24 July 2014

Bila teguran di salah erti

Salam Ramadhan

Sedih dan kecewa saja yang dapat aku katakan...errmmm..manusia kan.kita tak dapat jangka setiap kata kata dan perlakuan masing-masing.apsal aku sedih sampai camni sekali.ceritanya begini, semalam ada seorang kawan ni share kan satu artikel berserta gambar yang cukup menyayat hati.dimana seorang kanak kanak telah dilanggar apabila ibu sedang membuat bayaran dikaunter sebuah kedai.si anak berlari keluar tanpa disedarinya.dan ada sebuah kereta tidak perasan lalu terlanggar nya.keadaan mayat kanak kanak tu sangat menyedihkan hati.

aku sebagai seorang ibu dan paling tepat seorang manusia, memang rasa sedih bila melihat keadaan mayat kanak kanak tu.dengan rasa rendah diri aku menegur kawan aku ni supaya gambar seperti itu tak elok lah nak sharekan demi menjaga hati dan perasaan keluarga mangsa.takut boleh mengaibkan keluarga mangsa.iyalah kita tiada ditempat kejadian.kita pon tak pasti apa yang berlaku sebenarnya kan.tapi teguran dan nasihat dipandang enteng dengan kata kata yang tidak bersetuju dengan pendapat aku tu.aku terima...

aku bukannya mengharap orang bersetuju dengan aku.tapi cukuplah menghormati keluarga si mangsa.yup..memang niatnya untuk beri peringatan untuk semua.aku faham niat baik dia tu.aku tak nafikan niat itu.tapi pada pendapat aku yang kerdil ni, cukuplah hanya dengan tulisan.perlukah nak post dengan gambar dengan keadaan mayat yang penuh dengan darah tu?? tepuk dada tanya hati...Allah maha tahu apa yang kita hendak sampaikan.Insyallah..

aku teringat ada seorang kawan, abangnya terlibat dalam kemalangan jalan raya dan terkorban.kemalangan tu takda lah teruk sangat.tapi abang nya terkorban mungkin akibat pendarahan dalaman.ada yang berkongsi gambar kemalangan tu di media sosial.si adik yang sangat bersedih mohon gambar tu di buang bagi menghormati mereka sekeluarga yang sedang bersedih.aku faham perasaan nya.sedih bila gambar mayat abangnya tersebar.kalau aku pon akan marah dan sedih bila ada yang kongsikan gambar ahli keluarga aku begitu rupa.

begitu lah jadi dekat kanak kanak ni.pasti semua orang akan salahkan si ibu kerana tak pandai jaga anak.mudah nya nak jatuhkan hukum.lupa kah kita pada qada' dan qadar Allah.keluarga ini dipilih bagi memberi pengajaran pada kita semua.mereka pon tak minta jadi begini.apa yang Allah kehendaki pasti berlaku dengan izinNya.harap keluarga mangsa banyak bersabar dengan ujian dari Allah.

tidak mengapa jika nasihat dan teguran tak diterima, itu hak masing masing.aku kena hormat.tapi tak perlu nak persendakan aku dengan perkataan yang berulang ulang sehingga kaitkan mangsa di Gaza.dan yang sedihnya dengan riak berkata 'kalau benda begini jadi pada anak aku, aku pasti akan kongsikan pada semua untuk jadikan pengajaran'.aku nak tanya, kalau anak kau tu pecah kepala..perot terburai, adakah kau nak kongsikan gambar anak kau tu??? dan post anak aku mati sebab kecuaian aku.. perkara tak terjadi pada kita memang boleh berkata begitu.cuba sudah jadi...aku tak doakan berlaku.tapi sekurang kurangnya hormati lah si mati dan keluarganya.

yup..mungkin nasihat tu agak kurang sopan, aku mohon ampun.sesungguhnya niat aku baik.aku tegur pon setelah dia pernah berkongsi beberapa gambar mayat yang amat menyayat hati akibat kemalangan sebelum ini.aku rasa terpanggil nak menegur supaya tidak berkongsi gambar mayat yang tragis lagi.aku sedar aku tak layak untuk menegur.anggap jek lah teguran tu sebagai sayangnya kawan kepada seorang kawan.niat anda memang terbaik.semoga Allah berkati usaha dan niat baik kita tu.bersangka baik dengan Allah adalah perkara paling positf.mohon pada Allah semoga jauhkan kita dari kajahtan dan teguhkan iman kita.aku pon masih banyak kekurangan.masih mencari redha dari Allah.

al-fatiha untuk arwah adik tu.sesungguhnya kau insan terpilih ke syurga Allah.kita ni belum pasti lagi terpilih atau tidak menjadi penghuninya.


No comments:

Post a Comment